A balett kialakulásának története

A balett több száz éves hagyománnyal rendelkezik, és az európai kultúra szerves része. A gyökerei a XV. századi Itáliáig nyúlnak vissza, ahol az udvari táncokból nőtte ki magát. Abban az időben fontos volt a fényűzés és a pompa, látványos mutatványokkal kellett elkápráztatni a nézőközönséget. A korai balett előadósokban még szöveges jelenetek is voltak.

A balett kialakulásának története

A balett térhódítása

Természetesen nagyon hamar híres lett ez a művészet, így a francia udvarokból sem hiányozhatott. Ebben az időben a színészet és a hivatásos táncosok még nagyon összefonódtak. A balett művészetet XIV. Lajos kezdte el tökéletesíteni a Királyi Táncakadémia megalakításával 1661-ben. Az első hivatásos balerinákat képző iskola, amely még ma is működik, Párizsban jött létre az 1710-es években. A balettiskola egyik híres növendéke volt Marie-Anne de Camargo, ő táncolt először nyilvánosan olyan szoknyában, ami elég rövid volt ahhoz, hogy a közönség megcsodálhassa a lábait, pontosan követhesse a mozdulatait, kivételes lábmunkájának szépségét.

Akkoriban is nagyon fiatalon kezdték a szakmát, de később is hagyták abba, hiszen még nem volt olyan kimerítő a balett, mint napjainkban. A táncosok kora nem számított, hiszen nagyon sok esetben jelmezeket és maszkokat viseltek. A mai klasszikus balett stílusa Jean-Georges Noverre francia koreográfus nevéhez fűződik, aki a sokféle táncstílus egyesítésével egyedi elgondolásait vetette papírra, és valósította meg a gyakorlatban.

Ehhez a szellemiséghez méltán alkalmazkodó Törpördög és Tinitündér Tánc-Tanoda már egészen kicsi kortól kezdve foglalkozik a balettozni vágyó gyerekekkel. A gyermek balett napjainkban is nagyon szórakoztató és csodálatos látvány, hiszen olyan szavakkal leírhatatlan dolgokról szól, amit csak a zene és a légies, kecses mozgás képes átadni.


Címkék: Megbízható szolgáltatás, Gyermek balett
Dátum: 2019-04-29
Programozás könyv
Kategóriák