Csökken a cégek száma Magyarországon

A legújabb kimutatások szerint három százalékkal több céget alapítottak 2018-ban és tíz százalékkal kevesebb céget szüntettek meg, de a cégek száma drasztikusan csökkent Magyarországon, ami a kényszertörléseknek köszönhető – derült ki a Bisnode cégcsoport 2018-as év végi adataiból.

Csökken a cégek száma Magyarországon

Nem túl magas a cégalapítási kedv

Az elmúlt egy évben csak a kommunális tevékenység, az építőipar, valamint a közigazgatás iparágakban növekedett a cégek száma, minden más területen csökkent. Sajnos ez is mutatja, hogy nagyon nehéz megbízható üzleti partnerek után kutatni, hiszen az adatok szerint egy év alatt közel 8.300 cég szűnt meg az országban. Ez a szám nagyon magas, és ezt főként az építőiparban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet folytató cégek adják. A legvészesebb megye az országban Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 627 cég hajtott végre kényszertörlést, de a főváros sem panaszkodhat ilyen szempontból, hiszen ott közel 5.000 cég zárta be kapuit 2018-ban. A legtöbb céget Pest megye után Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alakították, ahol jelenleg 805 aktív vállalkozás működik. Összességében nem túl biztatóak az adatok.

Mi okozhatja?

A 7thsense.hu üzemeltetői szerint ez sok mindentől lehet, de szerintük legfőképp az állam által kirótt terheknek köszönhető. A mai Magyarországon nem könnyű egy cégnek kitermelni a működési költségét úgy, hogy még profit is maradjon. Természetesen nem lehetetlen, de az emberek többsége így is magasnak tartja a szolgáltatások árait, és nagyon nagy verseny megy az ajánlatkérések kiértékelésekor. Az egyes cégeket kizárólag az ár alapján hasonlítják össze, és akár pár tízezer forintos különbségnél is inkább választják az ismeretlen és nem megbízható céget, mint a nagy referenciákkal rendelkező és megbízható vállalkozást. Mindemellett az adatvédelmi törvény megjelenése és a hatalmas bírságok, valamint a megfelelési kényszer is nagyban csökkentette a cégek kedvét a további működéshez.


Címkék: Üzleti világ, Üzleti partnerek
Dátum: 2019-02-25
Programozás könyv
Kategóriák