Java nyelvvel az érettségin?

Az emelt szintű informatika érettségin van egy programozási feladat, amit a diák tetszőleges nyelven dolgozhat ki. Nyilván előre be kell jelentenie, melyik nyelven fogja, és a rendszergazdák megteremtik a hozzá szükséges feltételeket a tanteremben. Nagyon sokan választják erre a célra a Java nyelvet az egyszerűsége miatt, hiszen könnyen tanulható és nagyon hasznos programozási nyelv.

Java nyelvvel az érettségin?

Ingyenes Java alapozó tanfolyam

A pastecode.eu létrehozott egy olyan felületet, ahol egy ingyenes Java tanfolyam bárki számára elérhetővé válik. Nem kell hozzá más, mint rengeteg szorgalom és kitartás, és már indulhat is a móka. Az emelt szintű érettségi nem játék, és nem is könnyű. Sokan azt hiszik, hogy az informatika egy játékos tantárgy, ami lehet, hogy igaz, amíg a Microsoft programcsomaggal kell játszadozni, de a programozás feladatok igazán izzasztóak szoktak lenni. Nem is a nehézséggel van a baj, hanem inkább az idővel. 240 perc nem olyan sok 4 kemény feladat megoldására. Soknak tűnhet, de egy óra hamar elrepül, és ha valaki megcsúszik az időbeosztással, akkor nem marad ideje a többire, amivel nagyon sok pontot veszíthet. A programozás feladat éri a legtöbbet az informatika emelt szintű érettségin, azaz 40 pontot. Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a feladat kidolgozását, sem a felkészülést.

Mit kell tudni programozásból?

A diáknak ismernie kell:

  • az egyszerű adattípusokat: egész és valós szám, logikai érték, karakter.
  • az egyszerű adattípusokon végezhető műveleteket, osztályozásuk lehetséges fajtáit.
  • az összetett adattípusokat: szöveg, sorozat, tömb, rekord, halmaz.
  • az összetett adattípusokon végezhető műveleteket.
  • a szekvenciális állományokat és az azokon alkalmazható műveleteket.
  • a mondatszerű algoritmus-leíró eszközt.
  • az alapvető programszerkezeteket: szekvencia, elágazás, ciklus.
  • az elemi programozási tételeket: összegzés, eldöntés, kiválasztás, keresés, megszámlálás, maximumkiválasztás, kiválogatás, elemi rendezések.
  • a rekurzió fogalmát.

Az ingyenes Java tanfolyamon a fenti témakörök könnyen elsajátíthatóak, hiszen a tanfolyam gyakorlatorientált módon tanítja meg az érettségihez szükséges tananyagot.


Címkék: Megbízható szolgáltatás, Ingyenes Java tanfolyam
Dátum: 2019-05-07
Programozás könyv
Kategóriák