Ki emlékszik még a Windows 3.1-re?

A mai fiatalok talán nem is tudják, melyik operációs rendszerről van szó, csak talán azok, akik már a kilencvenes évek elején is rendelkeztek számítógéppel. A Windows 3.1 a legelső grafikus (ablakos) operációs rendszer volt, amely főként még a DOS alapokra épült.

Ki emlékszik még a Windows 3.1-re?

Windows 3.0

A rendszer egységes meghajtóprogramokkal és nyomtatókezeléssel rendelkezett, és már nem elégedett meg a hajlékonylemezes futtatással. Képes volt grafikus módban futtatni a DOS-os alkalmazásokat, és már a színek megjelenítésére is lehetőséget biztosított. A rendszer 256 színt különböztetett meg, és minden akkor ismert Intel x86 processzorral jól működött együtt. A futtatott alkalmazások mérete meghaladta a 640 kB-os és az 1 MB-os méreteket.

Az első konfiguráció paraméterei: 8086/8088 CPU, CGA/Hercules monitor, 640 kB RAM, MS-DOS 3.0

Windows 3.1/3.11

A Windows 3.1 hasonlított az elődjére, de nagyon nagy újításokon ment keresztül. A hazai boltokban a magyar változat is kapható volt, aminek különösen örültek a felhasználók. Ekkoriban jelentek meg a fantasztikus képernyővédők és a minőségromlás nélkül is élvezhető betűtípusok. A megfelelő grafikus kártyával túlléphető volt a 256 szín. A következő évben megjelenő Windows for Workgroups 3.11 már legalább 386-os processzort kívánt a működéshez, és a hibajavításoknak köszönhetően stabilabb is lett, a hálózati csomagoknak pedig nem csak az irodákban örültek.

Az első konfiguráció paraméterei: 80286 CPU, VGA-monitor, 1 MB RAM, MS-DOS 3.1

Mivel játszottak abban az időben?

A témában egy híres gamer magazin szerkesztőjét kérdeztük meg, akinek még volt szerencséje általános iskolában Windows 3.1 operációs rendszert használni. Állítása szerint abban az időben még nagyon sok gép fekete-fehér monitoron futott, és külön élménynek számított színesben is játszani a játékokkal. Gyerekként és most is lenyűgözi ez az operációs rendszer, főleg úgy, hogy testközelben érzékelte a további változtatásokat a Windows 95-től a Windows XP-n át a Windows 10 rendszerig.

A Windows 3.0 legemlékezetesebb játéka a Pasziánsz (solitaire) volt, ami a mai napig emberek millióit köti a képernyők elé. A játék lényege az, hogy az összekevert kártyalapokat valamilyen szabály betartásával egy másik sorrendbe kell helyezni (ez a gyakorlatban általában csökkenő vagy növekvő sorrendet jelent). A szabályok és az alapelrendezés határozzák meg a játék nehézségét.

A másik azóta is népszerű játék, ami a Windows 3.1 megjelenésének köszönhető, az aknakereső (mineswepper). A játék lényege egyszerű, fel kell fedni az összes mezőt, ahol nincs akna. Ha valaki az aknára kattint, vége a játéknak, ellenkező esetben további információt kap a további aknák helyéről. A játék akkor ér véget, ha minden aknát megtalált a játékos.

Természetesen minden addigi DOS-os játék futtatható volt ezeken a rendszereken, például a Dave, Blood, Doom, Kyodai Mahjongg, Pipe Dream, Battle Chess, Block, Snake.


Címkék: Informatika, Gamer magazin
Dátum: 2019-02-27
Programozás könyv
Kategóriák