Miért érdemes C++ programozást tanulni?

A programnyelvet egy számítógép tudós fejlesztette ki a 80-as években. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennek a már-már ősréginek számító nyelvnek mégis mi haszna lehet a mai modern világban?

Miért érdemes C++ programozást tanulni?

Régi, de még ma is jól használható

Bjarne Stroustrup, a C++ programozás feltalálója szerint bármilyen programról is legyen szó, annak legalább egy évtizedig problémamentesen kell működnie. Egyszerűen nincs idő arra, hogy az ember folyamatosan javítgassa vagy újraírja, ezért olyan programnyelv használatára van szükség, ami sok éven keresztül is képes betölteni a funkcióját. Amikor megkérdezték, azt mondta, hogy azért vágott bele a C++ programnyelv kidolgozásába, mert a C nyelvet nem érezte elég jónak.

A feltalálást követően rengeteg programot írtak vele, amik a mai napig is kifogástalanul működnek. Miért választják sokan mégis a JAVA-t vagy a C-t? Nagyrészt azért, mert ezen programnyelvek esetében egyszerűbb, könnyebben átlátható kódokat tudnak alkalmazni. Ennek ellenére a C++ programozás sem veszett feledésbe, hiszen nagyon változatos a felhasználási területe, ráadásul gyors technológiát tesz lehetővé, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír.

A 21. században is széles körben használják

Sokan nem is gondolják, hogy amikor beindítják az okos mosógépüket vagy a Nespresso kávéfőzőjüket, akkor ők is megtapasztalják a C++ nyelv előnyeit. A legtöbb modern fejlesztésű háztartási készülék működése ugyanis ezen a programnyelven alapszik. Ugyanígy a nagy népszerűségnek örvendő autós navigációs rendszerek technológiájában is fontos szerepet játszik. Sok kedvelt weboldal, például Google, Amazon, Facebook, Youtube is ezt a nyelvet használja a szerveroldalukon, de a szakemberek a számítógépes játékok fejlesztése területén is előszeretettel használják, hogy látványosabbá, részletgazdagabbá tegyék a grafikát.


Címkék: Informatika, C++ programozás
Dátum: 2020-02-24
Programozás könyv
Kategóriák