Vajon az online jelenlét veszélyes?

Napjainkban már nagyon sok online szolgáltatás érhető el, kihasználva azt, hogy az emberek kezében majdnem mindig ott van a mobiltelefon. De vajon van-e káros hatása az elektromos eszközök okozta elektroszmognak? Elektroszmognak az elektromos és mágneses terek, valamint a rádiófrekvenciás sugárzások által a szervezetet érő terheléseket nevezzük.

Vajon az online jelenlét veszélyes?

Kell-e tartani a technológia rohamos fejlődésétől?

Az elektromágneses hullámok megtalálhatóak a természetben is, ezek szabályozzák az emberi testben végbemenő biológiai folyamatokat. Az online szolgáltatások igénybevételéhez valamilyen elektromos eszközt (tabletet, telefont, laptopot) igénybe kell venni, ami szintén elektromágneses hullámokat generál. Az emberi szervezet nehezen reagál a frontokra is, amik tulajdonképpen ugyanilyen elektromágneses hullámok által keltett térbeli változások. Ebből is következik, hogy az ilyen eszközök káros hatással lehetnek az emberre. Azt azonban még nem tudni, hogy milyen mennyiségű sugárzás és milyen időtartam szükséges a károsodáshoz.

Több tanulmány is kimutatta az alábbi zavarok kialakulását:

  • alvászavar
  • ingerlékenység
  • szív- és érrendszert érintő betegség
  • ismétlődő megbetegedés
  • meddőség

Mit lehet tenni ellene?

A legjobb tanács az, hogy minél kevesebb ilyen eszköz legyen az ember környezetében, és főképp a hálószobában. Ha mégis használni kell elektromos készülékeket, akkor csak addig legyenek bekapcsolva, amíg használatban is vannak. A mobiltelefonok és a mikrohullámú sütők használatát amennyire csak lehet, csökkenteni kell. Ha a telefon munkaeszközként funkcionál, akkor javasolt inkább a headset használata.

A tapasztalatok szerint nem tesz jót ez a sok kütyü, és az online szolgáltatások túlzott használata. Meg kell találni az arany középutat, hiszen a mai világban nélkülözhetetlen az ilyen eszközök és webes platformok, illetve szoftverek használata.


Címkék: Üzleti világ, Online szolgáltatások
Dátum: 2019-03-10
Programozás könyv
Kategóriák